Heeft jouw hond stress?

Een beetje stress houdt je scherp, maar te veel stress en (prestatie)druk zijn niet goed. Vragen we soms niet te veel van onze hond?
hond-stress-kleine-hond

Stress, daar hebben we allemaal wel eens last van. Een beetje stress houdt je scherp, maar te veel stress en (prestatie)druk zijn niet goed. Vragen we soms niet te veel van onze hond?

Een beetje stress is helemaal niet verkeerd. Het brengt je lichaam in een hogere staat van paraatheid, zodat je op de juiste manier op allerlei situaties kunt reageren. Dat gebeurt allemaal onder invloed van hormonen. Het probleem met deze stresshormonen is dat ze niet zomaar weer uit je lijf zijn verdwenen. Het kan dagen (!) duren eer ze weer tot hun normale niveau zijn gedaald. Als je continu onder spanning staat, krijgt je lichaam geen tijd om te herstellen, en dat is waar de problemen ontstaan. Het immuunsysteem en daarmee de (honden)gezondheid worden dan langzaam ondermijnd.

Hoge eisen

In onze maatschappij zijn er veel honden met stress. Dat komt mede doordat we tegenwoordig erg hoge eisen aan viervoeters stellen. We nemen onze puppy’s overal mee naartoe. Rennen en fietsen drie keer per dag met onze honden, omdat het zo goed voor ze zou zijn. Honden moeten mee naar het park, mee over straat, mee in de auto, mee naar de training. Daarbij lopen we het risico dat we te veel van de hond vragen, waardoor het dier overprikkeld raakt en geen rust meer kan vinden. ‘Hij is heel erg actief en wil zo graag iets doen’, hoor je dan vaak. Maar eigenlijk is de hond dan zo overprikkeld dat hij simpelweg niet meer kan stoppen met bezig zijn.

Signalen

Niet alleen hijgen, blaffen of geen rust kunnen vinden kunnen duiden op stress, maar let bijvoorbeeld ook eens op de vacht van je viervoeter. Veel losse haren en huidschilfers kunnen wijzen op stress, net als maagdarmklachten. We vangen alle signalen die de hond ons met zijn gedrag en lichaam geeft niet altijd op. Daarbij komt dat de hond zelf vaak weinig te kiezen heeft. Wij bepalen een heel groot deel van zijn leven: wanneer hij eet, wanneer hij mag plassen, wanneer hij moet bewegen. Honden krijgen ook niet altijd voldoende tijd om echt goed te rusten. Wist je dat ze tot wel twintig uur per etmaal kunnen slapen?

De druppel…

’s Ochtends mee wandelen, ’s middags naar de dierenarts, ’s avonds trainen op de hondenschool: zo maar een dag uit een hondenleven. Veel enerverende activiteiten en net te weinig rust tussendoor om goed te herstellen: zo vult het ‘stress-emmertje’ van de hond zich vaak ongemerkt. Dan kan iets heel kleins, zoals een goed bedoelde aai op het verkeerde moment, nét de druppel zijn die dat emmertje doet overlopen en er voor zorgt dat de hond ‘opeens’ uitvalt. Maar vergeet niet dat gedrag nooit zomaar uit het niets komt. Er is altijd een reden voor. Kijk dus eens goed naar de agenda van jouw hond. Plan je die niet te vol?

Deze blog is geschreven door Judith Lissenberg, creatief hondentrainer en tekstschrijver