De kracht van het Dierenwelzijn keurmerk

Wat is het Dierenwelzijn Keurmerk?

Het Dierenwelzijn keurmerk staat vanzelfsprekend voor dierenwelzijn: wij vinden het belangrijk dat diereigenaren snel en eenvoudig bij betrouwbare dierprofessionals terechtkomen. Of het nou om een hondenschool, kattentrimsalon of pension gaat, kwaliteit en betrouwbaarheid moeten voorop staan.

We maken dit transparant door dierprofessionals te toetsen op onderdelen als organisatie, opleiding, deskundigheid en vaardigheid. Ben je eenmaal Dierenwelzijn keurmerk-houder dan bieden we jou als gecertificeerd dierprofessional, naast het keurmerk zelf, verschillende voordelen en stimuleren we jouw zichtbaarheid voor de diereigenaren, bijvoorbeeld door je toe te voegen aan onze website waarop naar kwalitatieve dierprofessionals gezocht kan worden.

Daarnaast stimuleert het Dierenwelzijn keurmerk het op peil houden van kennis en de samenwerking tussen dierprofessionals. Met interactieve activiteiten brengen we mensen samen en verbinden hen met elkaar. Met diverse opleidingsinstituten hebben we afspraken dat keurmerkdragers korting krijgen op de educatie die ze afnemen.

Dierenwelzijn keurmerk heeft een onafhankelijke externe Raad van Toezicht. Zij hebben een belangrijke rol in het vaststellen van de doelen en het functioneren van het keurmerk. 

Voor wie?

Het Dierenwelzijn keurmerk is voor elke dierprofessional die welzijn en kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan en waarde toekent aan professionele samenwerking, om gezamenlijk vanuit een netwerk het beste te bieden voor dier en mens.

De volgende dierprofessionals komen in aanmerking voor het Dierenwelzijn keurmerk:


Algemene verzorging

  • Dierenpensions
  • Pet Health Coaches
  • Dierenspeciaalzaken

Honden

  • Hondenuitlaatservices
  • Hondendragstherapeuten
  • Hondentrimsalons
  • Hondenscholen
  • Hondentrainers
  • Kynomasseurs

Katten

  • Kattentrimsalons
  • Kattengedragstherapeuten

Konijnen

  • Konijnen gedragstherapeuten

Kwaliteit

Om de kwaliteit te kunnen borgen zijn er reglementen en criteria opgesteld. In het algemene reglement vind je wat voor iedere keurmerkdrager geldt. Per specifieke sector komen daar aanvullende criteria bij.

Hoe wordt de kwaliteit geborgd?

Dierprofessionals aangesloten bij Dierenwelzijn keurmerk voldoen op professioneel niveau aan criteria op het gebied van organisatie, opleiding, deskundigheid en vaardigheid. We onderscheiden ons door het uitvoeren van een locatieaudit. Tijdens de audit bezoekt een  adviseur het aangemelde bedrijf en loopt met de professionals mee om zo de kwaliteit van de dienstverlening te toetsen aan de gestelde criteria. 

Welke voordelen biedt het keurmerk?

Uit onderzoek is gebleken dat consumenten het belangrijk vinden dat dierprofessionals (zoals bijvoorbeeld Kattentrimsalons en Honden Uitlaatservices) een kwaliteitskeurmerk hebben zodat men weet waar men koopt. Als keurmerkhouder ben je onderdeel van een professioneel netwerk met kwaliteitsgarantie.

Het Dierenwelzijn keurmerk biedt meer voordelen. Wat kun je zoal verwachten:

Keurmerk Café:

In het Keurmerk café worden verschillende ondernemersuitdagingen besproken en worden workshops georganiseerd waarin je in kleine groepjes in gesprek of aan de slag gaat met opdrachten.

  • Ruimte voor inhoudelijke intervisie met collega’s
  • Sparren met collega’s over ondernemerschap

Inspiratiedagen/Intervisie sessies:

Aan de slag met vakinhoudelijke, disciplinair of (diersoort)overstijgende onderwerpen, voorafgegaan door inleidende presentaties.

Versterking van de positie van de professionals:

Door samenwerking met beroepsorganisaties.

Korting op educatie:

  • 20% korting op alle educatie van Edupet
  • 10% korting op alle educatie van Zen4Alldogs 

Erkenning:

Huisdier zorgverzekeraars, zoals Figo en OHRA, erkennen dierprofessionals, die zijn aangesloten bij Dierenwelzijn keurmerk.
Van aangesloten gedragstherapeuten worden de behandelingen binnen de polisvoorwaarden vergoed worden voor de eigenaar.
Bij Pet Health Coaches bestaat er een vergoeding in de preventieve zorg voor diereigenaren.

Intercollegiaal overleg:

Snelle toegang tot andere professionals door middel van functionele app-groepen per discipline. Eenvoudig in contact om te kunnen sparren bij praktijksituaties waar overleg wenselijk is.

Zichtbaarheid:

Vergroten door vindbaarheid op een platform, toepassing van SEO, SEA en promotionele campagnes. 

Last but not least: bijdragen aan verbetering van dierenwelzijn

Wat vragen we van jou?

Eerlijk is eerlijk, je bent best even druk met het aanleveren van alle benodigde informatie. Maar dat is ook logisch, we staan namelijk voor kwaliteit en als aspirant keurmerkhouder investeer je daar graag in. De doorlooptijd van het traject is afhankelijk van de snelheid van reageren en de planning van de audit afspraak. Maar, goed nieuws: als alles meezit kan het in 1 tot 2 weken rond zijn. Bovendien helpen we je daarbij.

Voor alle duidelijkheid, je bent pas deelnemer en keurmerkdrager wanneer je je daarvoor hebt aangemeld, voldoet aan de criteria en voor de samenwerking hebt getekend. Tot dat moment ben je tot niets verplicht.

Hoe ziet het traject eruit?

  1. De kandidaat maakt kenbaar interesse te hebben in het Dierenwelzijn keurmerk. Dat kan via een formulier op de website, per e-mail of bij een fysieke gelegenheid
  2. De basisdocumenten worden toegestuurd
  3. Na enkele dagen nemen we contact op (meestal telefonisch) om te bespreken of er vragen zijn en nadere toelichting te geven. Hierin wordt ook de procedure uitgelegd en de keuze voorgelegd om het inventariseringstraject in te gaan
  4. Indien dat het geval is verzamelen we alle informatie die we kunnen vinden op websites en social media in een checklist
  5. De checklist wordt via een online (Teams) afspraak doorgenomen, waardoor er bij de kandidaat een duidelijk beeld ontstaat van de vervolgstappen en nog uit te voeren acties om aan te kunnen sluiten bij het Dierenwelzijn keurmerk
  6. Indien de kandidaat definitief beslist door te gaan starten we met het completeren van de benodigde informatie en de afronding van het traject
  7. Hierna volgt de audit, waarin wordt gekeken hoe de werklocatie eruit ziet en hoe er gewerkt wordt
  8. Na positief oordeel volgt:
    1. Overeenkomst
    2. SEPA formulier
  9. Vervolgens sturen we het keurmerkbordje toe
  10. Beeldmateriaal en concept persbericht worden opgesteld waarin aansluiting bij het Dierenwelzijn keurmerk wordt aangekondigd
  11. Als laatste volgt uitleg over aanmelding bij de diverse educatie instellingen om van de afgesproken korting gebruik te kunnen maken

Aanmelden of informatie?

Wil je mee in de professionalisering van de huisdiersector? Vul dan het online aanmeldformulier in en vergeet niet op de verzendknop te drukken. We kijken ernaar uit om samen met jou dit mooie traject in te gaan!

Wil je eerst nog meer informatie, laat dan je gegevens achter en we nemen contact met je op. 

De door jou verstrekte gegevens worden opgenomen in ons administratiesysteem en (na afronding van het aanmeldtraject) verwerkt op de website van het Dierenwelzijn Keurmerk. Gegevens worden niet extern verhandeld of gedeeld.