Zo verzorg je konijnentanden

Wist je dat konijnentanden een leven lang blijven groeien? Tot wel 0,8 centimeter per maand! Daarom is het belangrijk dat ze op een natuurlijke manier kunnen slijten. We vertellen je waar je op moet letten.


Die natuurlijke slijtage van konijnentanden kun je op verschillende manieren helpen. Denk bijvoorbeeld aan het geven van goede voeding met een hoog gehalte ruwe vezel. En wat is het effect van kamille, pepermunt en salie?

De tanden

Een konijn heeft in totaal vier snijtanden, tien voorkiezen, twaalf kiezen en twee stifttanden (deze zitten achter de snijtanden in de bovenkaak). De tanden blijven gedurende het hele leven van je konijn groeien. Daarom is het belangrijk de voerkeuze hierop af te stemmen.

Hoe kauwt een konijn?

Als een konijn niet kauwt, hebben de kiezen in de bovenkaak en van de onderkaak geen contact met elkaar. Pas tijdens het kauwen raken de kaken elkaar aan. Tijdens het kauwen maakt de kaak een achtvormige beweging. Het voer wordt dus tussen de kiezen goed fijngemalen.

Controle van de tanden

Je zou de snijtanden van jouw konijn regelmatig moeten controleren, en wanneer je konijnen problemen met de tanden heeft zelfs iedere week! Houd deze stelregel aan: de groei van de snijtanden gaat ongeveer met twee millimeter per week. Gezonde snijtanden zijn wit en hebben de vorm van een beitel. Als veranderingen zoals verlies van tanden, foutieve positie en/of veranderingen van de kwaliteit van de konijnentanden vroeg opvallen, kan de dierenarts snel ingrijpen.

Keuze van voeding

De keuze van de voeding is essentieel voor de slijtage van de konijnentanden. Bij een hoog gehalte aan ruwe vezels, moeten de dieren veel kauwen en dat helpt met de natuurlijke slijtage. Bij gebitsproblemen kun je overwegen konijnenkruiden te kopen met met kamille, pepermunt en salie, dat geeft geïrriteerd tandvlees rust. Wil je meer leren over de verzorging van konijnen? Lees hier meer over ons cursus aanbod.