Acupressuur bij dieren

Acupressuur is een traditionele Chinese geneeswijze waarbij geblokkeerde energie, we noemen deze Qi, wordt behandeld door handmatige druk uit te oefenen op specifieke punten op het lichaam van het dier. 

Het is vergelijkbaar met acupunctuur, behalve dat het gebruikmaakt van vingerdrukken in plaats van naalden. Door de energiestroom te verbeteren, zal acupressuur helpen bij een reeks aandoeningen, van bewegingsziekten tot hoofdpijn en spierpijn.

Hoe werkt acupressuur?

Volgens de principes van TCM, Traditional Chinese Medicine of Traditionele Chinese Geneeskunde, stromen onzichtbare energiebanen, we noemen deze meridianen, door het lichaam. Er zijn veertien meridianen die de organen verbinden met andere delen van het lichaam. Acupressuurpunten liggen langs die meridianen. Als de energie (Qi) op een punt op een meridiaan wordt geblokkeerd, wordt aangenomen dat dit gezondheidsproblemen veroorzaakt langs die meridiaan.

Een TCM practitioner zal met bepaalde handelingen op specifieke acupressuurpunten een bepaalde druk uitoefenen om een gezonde energiestroom te herstellen.  De punten die hij kiest, zijn afhankelijk van de symptomen. Gezien hoe meridianen lopen, kunnen de gebruikte drukpunten ver verwijderd zijn van de plaats van het symptoom. Een acupressuurpunt op de voet kan bijvoorbeeld worden gebruikt om hoofdpijn te verlichten.

Waar wordt acupressuur voor gebruikt?

  • Angst/onzekerheid
  • Hypergedrag/onredelijk gedrag
  • Stressmanagement
  • Pijn & artrose
  • Huidproblemen & jeuk
  • Spijsverteringsproblemen
  • Rouw/verdriet

Voordelen van acupressuur

In een wetenschappelijk onderzoek uit 2017 keken onderzoekers naar de effecten van acupressuur op pijn en angst. Op de dag van een blessure werden de dieren behandeld met drie minuten acupressuur en drie minuten placebobehandeling, schijn acupressuur op een schijn acupressuurpunt. De studie wees uit dat vergeleken met de placebobehandeling de acupressuur de pijn verminderde. De angst minderde ook, maar had meer behandelingen nodig. Een onderzoek op spijsverteringsproblemen gaf aan, meer bepaald bij misselijkheid en braken, dat bij acupressuur een duidelijke verbetering werd gezien na één behandeling.

Een acupressuurbehandeling wordt gedaan door een TCM practitioner. Afhankelijk van de drukpunten kan dit in een massage worden gebracht. Per behandeling zal er op niet meer dan zeven punten worden gewerkt. Soms geeft de practitioner de eigenaar een aantal punten mee die dagelijks mogen worden behandeld om sneller resultaat te krijgen. Eigenaren kunnen bepaalde punten gebruiken om bij onrustige dieren meer rust te creëren en deze punten lichtjes met roterende bewegingen masseren tijdens een hoofd- en oormassage. Dat gedurende dertig seconden, of tot het dier aangeeft dat het genoeg is.

Meer weten?

Ben je professional en wil je als trainer, coach of gedragstherapeut met acupressuur aan de slag in je praktijk ter ondersteuning van je consult of begeleiding? Dan kun je de diepte in tijdens een opleiding over Traditional Chinese Medicine en de Vijf Elementen Theorie. Met theorie die je in je eigen tempo kunt doornemen en hands-on praktijkdagen. Hier vind je daarover meer.